Wielkość ptaków – ciekawostki

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest dziś chyba najpopularniejszym gatunkiem zamieszkującym na obszarze Polski. Jest on mylony w wielu przypadkach w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te podstawowe cechy, które pozwalają na rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi , które możemy spotkać aktualnie na obszarze naszego kraju, to właśnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Pomimo, że naturalnym miejscem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, aktualnie znacznie częściej dostrzec można go również w krajobrazie rolniczym czy też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Ptaki występowanie

Szyję gołębia grzywacza przedzielają dodatkowo dwie charakterystyczne białe plamy, od których to gatunek ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które ozdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna. Nie sposób nie napomknąć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec robi się mocno czarny.

U gołębia grzywacza występuje tak zwany dymorfizm płciowy, bowiem samca i samicę różni odmienny wygląd zewnętrzny. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie oraz słabszą poświatę , która pokrywa szyję i pierś. W dodatku warto powiedzieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie mają  na szyi charakterystycznym białych plam, a także metalicznie zielonej powłoki na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *